Dlaczego do espresso podaje się wodę?

2016-11-02
Dlaczego do espresso podaje się wodę?Po czym poznać dobrą kawiarnię? Zamówcie espresso - jeśli będzie mocne i esencjonalne, a na dodatek dostaniecie do niego szklankę wody, to znaczy, że warto ją odwiedzać częściej. Czy wodę powinno się pić przed czy po wypiciu espresso? I po co tak naprawdę się ją podaje?

Espresso - podstawa każdej kawy, esencja, która pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Swoisty smak, aromaty, nuty smakowe, kwaskowatość, goryczkę, gęstość, lepkość - to wszystko, za co kochamy kawę. Kawa jest jednym z produktów spożywczych o ogromnym bogactwie substancji aromatycznych. Perfekcyjnie zaparzone espresso pozwala wydobyć te najbardziej charakterystyczne dla ziaren danej odmiany kawy.

Aby móc cieszyć się bogactwem aromatu i rozsmakować w espresso, należy je odpowiednio pić. Do każdej filiżanki powinno się dodawać szklankę z niegazowaną wodą, najlepiej w temperaturze pokojowej. We Włoszech, skąd wywodzi się ten zwyczaj, podaje się zwykłą wodę z kranu. W Polsce to zwykle niegazowana woda mineralna. Warto wybierać taką, która nie ma swoistych substancji chemicznych, które mogłyby wpływać na jej smak, a pośrednio - nie zaburzała smakowania espresso. W niektórych restauracjach podają do espresso wodę gazowaną - nie jest to dobry pomysł, gdyż "bąbelki" nieco zmieniają odczuwalny smak.

Po co podaje się wodę do espresso?

Woda dodawana do espresso ma za zadanie oczyszczenie kubków smakowych w jamie ustnej. Przepłukiwanie kubków ma pozwolić na rozkoszowanie się smakiem esencjonalnego espresso. Płukanie ma na celu usunięcie z kubków smakowych wszelkich pozostałości innych substancji smakowych. To reguła podobna do tej stosowanej podczas degustacji wina.

Woda przed, czy po espresso?

Biorąc pod uwagę cel, jaki ma spełniać woda, najlepiej pić ją przed espresso. Oczyszczenie kubków smakowych pozwoli na cieszenie się głębszym smakiem naparu kawowego, nie zakłóconego przez inne smaki. Aby w pełni docenić smaki i aromaty ziaren użytych do zaparzenia espresso, warto pić wodę małymi porcjami przed każdym łykiem kawy.

Jest jednak wielu zwolenników picia wody już po wypiciu espresso. Pamiętajmy, że espresso to skoncentrowany napar kawowy, który także pozostawia w ustach wiele substancji smakowych. Płukanie ust już po wypiciu espresso ma za zadanie odświeżenie ust i przygotowanie kubków na smakowanie kolejnych potraw lub napojów. Niektórzy twierdzą, że po wypiciu mocnego espresso po prostu? chce się pić. I woda ma pomóc w zaspokojeniu pragnienia.

Jest jeszcze jedno wyjaśnienie. Włosi uważają, że picie kawy, a tym bardziej espresso, na pusty żołądek może być szkodliwe. Dlatego przed kawą należy napić się wody, która ma za zadanie jego wypełnienie. A wtedy można już bezkarnie cieszyć się poranną mocną dawką kawy.

Niezależnie od przeznaczenia, szklanka niegazowanej wody do espresso jest niezbędna. Do picia przed, po lub w trakcie smakowania espresso. I warto o niej pamiętać, gdyż pozwala w pełni cieszyć się ze smaku i aromatu charakterystycznego dla konkretnych ziaren kawowych.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel