Choose your language
and country
grecki
angielski
polski

Blog

Subtelna sztuka herbaty
Herbata jest jednym z najbardziej ukochanych przez ludzkość napojów. Napar z liści krzewu herbacianego był czczony przez chińskich filozofów, japońskich poetów i…całe pokolenia polskich rodzin. Kto nie pamięta, jak ciotki i przyjaciółki mamy wpadały „na herbatkę”, która ciągnęła się godzinami? Niestety, herbata w rodzimej tradycji kulinarnej traktowana była do niedawna po macoszemu. Cierpki napar „z torebki” dźgał kubki smakowe taninowym szpikulcem – cóż, chyba nie tym pisali poematy miłośnicy subtelnej i charakternej jednocześnie Genmaichy z Kraju Kwitnącej Wiśni… Dlatego dzisiaj kilka słów o tym, jak sprawić, by herbata miała smak (a nie tylko „moc”) – czyli o tym, jak właściwie zaparzyć pełne aromatów liście.
Czytaj więcej
Odkwaszanie organizmu przy pomocy ziół

Zakwaszenie organizmu to temat, który podejmowany jest coraz częściej, bowiem styka się z nim już znaczna część społeczeństwa… Wbrew temu co mogłoby się wydawać, odkwaszenie organizmu nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, lecz skutecznym sposobem na przywrócenie w organizmie prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jak złapać się na tym, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy właśnie nas? Jak wyeliminować tę bolączkę i czy zioła są w tym temacie pomocne? Przedstawiamy nasze stanowisko w tej kwestii.

Czytaj więcej
Wakacje – jak wycisnąć z nich jak najwięcej? Wskazówki od Blueberry Roasters

Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?

Czytaj więcej
3 herbaty ziołowe, które warto pić codziennie

Nikogo nie trzeba przekonywać, że soki, napoje gazowe i inne różnego rodzaju płyny dostępne na sklepowych półkach nie są zdrowe. Eksperci nawołują, aby je odstawić, a przekonać się do wypijania minimum dwóch litrów wody dziennie. Nie zawsze i nie każdemu się to udaje… W takiej sytuacji warto „polubić się” z herbatkami ziołowymi, które potrafią zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.

Czytaj więcej
Parzenie kawy na 4 różne sposoby

Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!

Czytaj więcej
Latte z kurkumą – napój dla fanów zdrowego stylu życia

Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!

Czytaj więcej
Pita na potęgę – turecka herbata

Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego

Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!

Czytaj więcej
Kolorowa herbata, czyli słów kilka o bubble tea

Pierwsze, co przychodzi nam do głowy na hasło „herbata”, to zazwyczaj liście zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze, właściwy czas parzenia i dodatki typu cytryna, miód, goździki… Nie musimy jednak poprzestawać na tych tradycyjnych recepturach, a testować nowości! Osoby, które poszukują innych, nieco zaskakujących czy też odkrywczych smaków w świecie herbat, na pewno zainteresuje bubble tea. Czym dokładnie jest ten rodzaj napoju? O tym poniżej.

Czytaj więcej
Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.

Czytaj więcej
Fusy po kawie? Nie wyrzucaj ich

Codziennie pijesz jedną, dwie, a może trzy kawy? Zasadnicze pytanie – gdzie w takim razie lądują fusy z kawy? W koszu czy odpływie? Jeżeli do tej pory uważałeś, że to ich jedyne słuszne miejsce, to czas zmienić poglądy. Uwierz, że fusy po kawie mają wielką moc – obecnie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego codziennego życia. Chcesz poznać szczegóły?

Czytaj więcej
Otwórz się na nowości. Poznaj hojicha (latte)

W świecie kaw i herbat coraz częściej wspomina się o hojicha i hojicha latte. Czy kiedykolwiek słyszeliście te nazwy, a może mieliście okazję spróbować napojów tego typu? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Zapraszamy do lektury artykułu na temat hojicha i hojicha latte!

Czytaj więcej
Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.

Czytaj więcej
Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!

Czytaj więcej
Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy
Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Czytaj więcej
Sztuka dripa
Dziś parę słów o jednej z najdoskonalszych w swojej prostocie technik parzenia kawy – czyli o popularnym od ponad dekady dripie. Czego będziemy potrzebowali do idealnego porannego dripa? Jak sprawić, by kawa zaparzona w tym prostym urządzeniu była jak najbardziej złożona w smaku? Czytajcie, a dowiecie się sami…
Czytaj więcej
Espresso - magia mocy
Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista
Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Wypalanie kawy DIY - Nie róbcie tego w domu.. ?
W dobie trendów home-made i mody na samodzielne robienie wszystkiego, standardem stały się domowe mikrobrowary, minipiekarnie, ogródkowe ule i hodowle drobiu w przedpokoju. Takie czasy – umiejętność uprawy ogórków bez sztucznych nawozów to nowe sexy. Trend DIY nie ominął również świata kawy – coraz więcej miłośników kofeiny potrafi poprawnie przygotować sobie poranne espresso, ba! – umie też odpowiednio zmielić ziarna, a nawet dobrać ich wielkość do jednej z kilku metod parzenia. Skoro więc umiemy już w domowym zaciszu przygotować kawę, to czy bylibyśmy również w stanie…stworzyć ją od prawie od ziarenka? Czy bylibyśmy w stanie samodzielnie wypalić kawę w domu?
Czytaj więcej
Zmysłowy zawrót głowy, czyli sensoryczne koło smaków
Jak smakuje kawa? Jeszcze dekadę temu odpowiedź na to pytanie była banalna. Kawa smakuje, jak…kawa! A jeżeli ująć sprawę bardziej poetycko, kawa w smaku powinna być, cytując Talleyranda, „gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość”.
Czytaj więcej
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach
Czujecie już wakacyjne klimaty? Pakujecie się na weekendowy (a może, farciarze, tygodniowy…) wypad nad jezioro, w góry – gdziekolwiek, byle z dala od cywilizacji? Super, cieszymy się razem z wami, ale… pamiętajcie – bycie na urlopie nie zwalnia nas z obowiązku parzenia dobrej, dostarczającej odpowiedniej dawki kofeiny kawy! Jak jednak przyrządzić idealnie zbalansowaną w smaku małą czarną z dala od zostawionej w domu elektronicznej wagi, filtra do wody i ekspresu? Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak zaparzyć idealną kawę w najbardziej ekstremalnych wakacyjnych warunkach…
Czytaj więcej
Mała czarna jaśminowa
Wiosna! Czy Wy też czujecie, jak pochodząca ze słońca energia sprawia, że patrzymy na świat z nową dawką optymizmu, uśmiechamy się częściej i mocniej, ruszamy się więcej – a nasze organizmy zaczynają się domagać się nowej, lżejszej diety? My mniej więcej od maja łapiemy się na tym, że najchętniej zaczęlibyśmy się odżywiać wyłącznie owocami – pożądliwie patrzymy na jabłka, porzeczki czy nawet – pączki róż. Nic więc dziwnego, że z czasem marzymy o tym, by smaki owoców i kwiatów znaleźć nie tylko na talerzu czy w ogrodzie, ale również – w kawie. Tak, kawa smakować może przecież nie tylko czekoladą czy goździkami, ale również całą paletą owoców i wiosennych kwiatów. Tylko – jakim cudem?
Czytaj więcej
Herbata kwitnąca – zafunduj sobie odprężający spektakl

Tytułowa herbata rozkwitająca w rankingu miłośników herbat zajmuje szczególne miejsce. Wyróżnia ją efektowny sposób parzenia, ale też unikalny smak i aromat. Spotkanie z herbatą kwitnącą to niewątpliwie prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Chcecie dowiedzieć się o niej więcej? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę
Kawa „po turecku”, czyli najprawdopodobniej najczęściej (i najbardziej niewłaściwie) przyrządzany w domach naszych rodziców napój, jest według niektórych filarem tureckiej kultury. Kto był w tłocznym, wielobarwnym Istambule, ten wie, jak trudno jest przejść obojętnie obok rozsiewających kofeinowy aromat kawiarni rozlokowanych wygodnie po obu stronach Bosforu. Kultura kawy w Turcji jest tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu tego kraju i z taką łatwością podbiła kulturę Zachodu, że UNESCO umieściła ją nawet na liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa. W czym tkwi więc magia kawy po turecku
Czytaj więcej
Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!
Nie ma nic bardziej pożądanego latem, niż łyk czegoś, co pozwoli nam się szybko schłodzić i doprowadzić organizm do stanu termicznej równowagi. Wtedy z pomocą przychodzą kawy na zimno – w najróżniejszych postaciach, dopasowanych do naszego indywidualnego smaku.
Czytaj więcej
pixelpixel