Jak parzyć zieloną kawę?

2016-11-03
Jak parzyć zieloną kawę?Zielona kawa cieszy się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego - wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga redukować cellulit oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Czemu zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości? W jakiej formie ją pić i jak przygotować napar z zielonej kawy?

Zielona kawa to nic innego niż surowe, nie poddane procesowi palenia, ziarna kawowca. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność, głównie dzięki składnikom aktywnym pomagającym zrzucić zbędne kilogramy. Najważniejszym z nich jest kwas chlorogenowy - substancja, która spowalnia tempo metabolizmu węglowodanów w organizmie, przez co stymuluje go do spalania tkanki tłuszczowej. Składniki zielonej kawy mają jeszcze inne dobroczynne właściwości - mają działanie bakteriobójcze, stymulują procesy regeneracji w wątrobie, oczyszczają organizm z toksyn oraz odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Jak parzyć zieloną kawę?

Do kupienia dostępna jest najczęściej w formie zielonych ziaren lub zmielona gotowa do parzenia. Zieloną kawę można kupić w postaci ziaren i mielić ją samodzielnie tuż przed parzeniem, aby zachowała jak najwięcej swoich właściwości smakowych i zdrowotnych. Na rynku dostępne są zielone ziarna konkretnego rodzaju lub mieszanki (np. arabiki, najlepiej wybierać produkt umyty). Drugim polecanym sposobem jest zalewanie całych ziaren, można to zrobić aż trzykrotnie z jednej porcji kawy.

Weźmy pod uwagę, że surowe ziarna są bardzo twarde, dlatego - aby nie uszkodzić młynka - warto je najpierw nieco rozdrobnić np. w moździerzu. A najłatwiej - kupić mieloną lub w sklepie poprosić o jej zmielenie. Do parzenia można użyć zaparzacza tłokowego (wówczas łatwo oddzielić fusy), Aeropressu lub zwykłego kubka, w którym chcemy otrzymać napar. Proporcje do parzenia warto ustalić samemu, ale na początek zaleca się wsypanie do filiżanki lub kubka 2-3 łyżeczek zmielonej kawy i zalanie gorącą (ale nie wrzącą, zalecana jest temperatura około 90°C) wodą. Potem należy odczekać od 3 do 5 minut i napar jest gotowy do picia. Ze względu na fakt, że zielonej kawy nie powinno się zalewać wrzątkiem, aby nie utraciła swoich właściwości zdrowotnych, nie poleca się parzenia jej w ekspresach ciśnieniowych.

Są tacy, którzy twierdzą, że napar z zielonej kawy ma nieco cierpki i kwaskowaty smak. Inni z kolei uważają, że zielona kawa jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od swojej czarnej i palonej odpowiedniczki. A jak jest naprawdę? Wszystko zależy od rodzaju użytych ziaren, sposobu przyrządzenia, ewentualnych dodatków i - co najważniejsze - od upodobań pijącego. Zwykle smak naparu z zielonej kawy porównuje się do smaku zielonej herbaty. Daje się słyszeć opinie, że zielona kawa jest idealna dla osób, które nie przepadają za smakiem kawy, ale chciałyby "skorzystać" z jej pobudzających właściwości. Bowiem oba rodzaje kawy zawierają zbliżoną ilość kofeiny. Nie spodziewajmy się także charakterystycznego aromatu i zapachu czarnej kawy. Jako że surowe ziarna nie zostały wypalone, to zielona kawa jest go pozbawiona.

A jak podawać zieloną kawę? Zwykle w kubkach lub filiżankach, oprócz tego wedle upodobania, aby poprawić walory smakowe -można stosować dodatki. Trzeba jednak pamiętać, że dodatki do kawy zwykle są kaloryczne, a przecież zielona kawa jest najczęściej pita w celu pozbycia się zbędnych kilogramów.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel